Bowls

Links

NIOBB | World Bowls | European Bowls Union | Bowlsclub links | World Indoor Bowls Council |

Geschiedenis

De bowlssport komt oorspronkelijk uit Engeland. Reeds in de veertiende eeuw werd bowls beoefend als spel van 'handigheid en bekwaamheid'. In de zestiende eeuw kwam ene Charles Brandon met een bowlsbal met de zogenoemde bi-as. Het zwaartepunt kwam hiermee iets buiten het middelpunt van de van oorsprong houten bowlsbal te liggen en zo werd er een nieuwe handicap aan het spel toegevoegd. Met deze bowlsballen wordt nu al honderden jaren gespeeld, al is het materiaal waarmee ze worden gemaakt al lang geen hout meer maar een soort composiet.De ballen worden in het Engels echter nog steeds woods genoemd. De eerste spelregels werden in 1670 door koning Charles II geschreven. De eerste officiële Britse kampioenschappen dateren uit 1905. Mede door live tv-uitzendingen van de BBC van internationale kampioenschappen eind jaren '80 begon de bowlssport in Nederland door te dringen. In die periode werden de eerste clubs in Nederland opgericht. Toch is bowls in Nederland met ongeveer 1800 actieve beoefenaars veel kleiner dan bijvoorbeeld in Groot Britannië, Australië of Nieuw Zeeland. In een stad als het Zuid-Engelse Eastbourne (95.000 inwoners) zijn tien bowlsverenigingen elk met ledentallen van honderd tot zeshonderd.

Spelregels

Bowls wordt gespeeld met ballen die voorzien zijn van een zogenoemde bi-as. Het loopvlak is aan één zijde iets afgevlakt zodat het gewicht van de bal een beetje uit het midden ligt en de bal, wanneer die gerold wordt, een gekromde route naar het doel aflegt. De diameter van de bowlsbal varieert van 12 tot 15,5 cm en het gewicht bedraagt maximaal 1,5 kg. Bowlsballen, die vroeger altijd zwart waren maar tegenwoordig ook uit andere kleuren bestaan, worden tegenwoordig van een composietmateriaal gemaakt. In het verleden was dat hout en daarom worden de bowlsballen nog steeds 'woods' genoemd.De 'jack', het doelballetje, is wit of geel van kleur, heeft een diameter van 6,3 cm en weegt 0,2 tot 0,3 kg. Bij de bowlssport is het de bedoeling de eigen bal dichter bij de jack te gooien dan die van de tegenstander. Elke eigen bal die dichter bij de jack ligt is een punt waard.
Een bowlswedstrijd bestaat uit een van tevoren bepaald aantal 'ends' waarin elke speler al zijn ballen speelt. Wie aan het eind van de wedstrijd de meeste ends heeft gewonnen, heeft de match gewonnen. Bowls is een sport die tactiek, techniek en inzich combineert. In Nederland wordt bowls gespeeld volgens de spelregels van de World Bowls organisatie. Daartoe is er een vertaling gemaakt van de Laws of the sport of bowls, Crystal Mark Second Edition. Voor de Nederlandse situatie zijn er enkele aanpassingen gemaakt. Klik hier voor een volledig exemplaar.
Bowls kan zowel binnen als buiten worden gespeeld door singels (één tegen één), pairs (twee tegen twee), triples (drie tegen drie) en fours (vier tegen vier). In de meeste bowlsclubs in Nederland wordt de sport voornamelijk in sporthallen beoefend op uitrolbare matten van dertig bij vier meter. In Haarlem (acht rinks, foto rechts) en Best (twee rinks) bevinden zich buitenbanen. Voor een overzicht van bowlsclub in Nederland gaat u naar het menu bovenaan en klik op Clubs.